Raw jahodový džem

Ľahký a nevarený jahodový džem

Suroviny

3 šálky (alebo mrazené)

0,25 šálky (alebo med)

0,25 šálky

Postup prípravy

  • Ak používate mrazené jahody, tak ich nechajte najprv rozmraziť.
  • Jahody a sirup (alebo med) pomelieme mixérom dohladka.
  • Dáme do misky a pridáme chia semienka.
  • Počkáme aspoň hodinu kým sa semienka napučia.
  • Držíme v chladničke a podávame ako varený džem!
    Na tento recept boli použité americké jednotky. 1 šálka = 237 ml.

Zdroj : varecha.sk

 

Džem z jahôd bez pridaného cukru

Suroviny

700gr rebarbory

1600gr zrelých jahôd

20ks lístkov stévie  /po uvarení nevyťahujeme zo zmesi/

3ks jablká /alebo 200gr čerstvého sladkého ananásu/

šťava z jedného citrónu

2 plné polievkové lyžice  želatíny agar z rias

štipka morskej soli

Postup prípravy

Jahody umyjeme očistíme a prekrojíme na polovicu, ošúpanú rebarboru nakrájame na menšie kúsky cca 0,5cm, jablko alebo ananás nakrájame tiež na menšie kocky. Zmes budeme variť kratšie, v celku by sa dostatočne nerozvarila. Suroviny dáme do väčšieho hrnca s pevným dvojitým dnom, pridáme lístky stévie, 1dcl vody a štipku soli. Dávku varíme za občasného premiešanie, bez pokrývky  približne 40 minút až je ovocie čiastočne rozvarené. Pridáme citrónovú šťavu, vmiešame 2 lyžice želatíny agar a povaríme za stáleho miešania asi 3 až 5 minút. Zmes ešte hustá nebude, iba čiastočne. Zhustne viac  po vychladnutí. Teplú zmes /nie horúcu/ nalejte do menších  suchých pohárov so ,,šróbovacím“  viečkom so závitom. Môžete ich sterilizovať alebo vychladnuté uložiť v chladničke. V chladničke vydržali asi 2 týždne, pretože ich domáci  objavili…:). Ja som sterilizovala v hrnci pod pokrývkou s vodou do trištvrte pohárov asi 15 minút pri bode varu. Poháre som po vybratí položila hore dnom na obrus a prikryla dekou aby postupne vychladli.

Džem bude pripomínať  konzistenciou skôr hustú ovocnú dreň, žiaden rôsoľ, pretože obsahuje iba ovocie s prirodzenými cukrami. Neznamená to však, že takéhoto džemu môžete zjesť na kilá 🙂 Takýto džem je ideálny do palaciniek, jogurtov aj do ďalšej tepelnej úpravy, čo ale v prípade diabetikov veľmi neodporúčam. Nevýhodou je nízka trvanlivosť aj v prípade sterilizovania. Džem vydrží približne mesiac.

ZDROJ : Terapia jedlom

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *