Zavárajte a chudnite. Návod ako zavárať ovocie úplne bez cukru.

Je sezóna voňavého, šťavnatého ovocia. Rozmýšľate, že by ste si zavarili nejaké ovocie na zimu? Chcete si zaváraným ovocím

“Začala som tento recept využívať, keď som mala 3 malé deti. Vrelo som ho uvítala, pretože v tom období som mala po tehotenstvách NELICHOTIVÚ HMOTNOSŤ. A keď sme si spolu s manželom uvedomili, že 10 kg cukru, ktoré skončia v zavarenom ovocí, sa nenápadne presúvajú do nášho organizmu, nehovoriac o tom, že pri každom zaváraní bol potrebný ďalší “prísun” cukru, zhrozili sme sa.

Odvtedy sme hľadali zdravšie spôsoby prípravy akejkoľvek potravy. Lekváre dostali cca o polovicu menej cukru, mrazničku sme si kúpili veľkú, a dodnes si ju nevieme vynachváliť. A za najlepší elektrospotrebič v našej domácnosti považujem sušičku na ovocie, ktorú používam na všetko: na ovocie, zeleninku, hríby, všetky bylinky, orechy, atď.”

background-2277_1920Ingrediencie

– pripravené a očistené akékoľvek bežné ovocie:

  • čerešne odkôstkované
  • marhule + pripravené a olúpané jadierka z kôstok
  • hrušky + umytý citrón nakrájaný na kolieska (1-2 kolieska na dno fľaše + kúsok škorice alebo klinček)
  • ríbezle, josta, egreše,
  • jabĺčka (plátky, mesiačiky…)
  • slivky, ringloty
  • príp. môžete vyskúšať aj iné druhy ovocia… Fantázii sa medze nekladú:)

– morskú soľ ( aj obyčajnú )

Dôležité!

Fľašky a vrchnáčiky je potrebné po dokonalom umytí vždy vyvariť (cca 1-3 minútky), aby sa nám zaváraniny nepokazili.

Postup

Ovocie si pekne poukladáme do fliaš, do každej dáme na špic noža trochu soli, príp. navrhnuté ingrediencie viď vyššie, podľa šťavnatosti ovocia pridám trošku vody, navlhko poutieram okraj fľašiek, ak sú znečistené ovocím alebo zrnkami soli, uzavriem víčkami a kompót je nachystaný na sterilizáciu. Sterilizujeme klasickým spôsobom ako zvyčajne.

Je to spracované bez chémie a ABSOLÚTNE bez cukru, pretože soľ “vytiahne” z ovocia prirodzenú sladkosť.

“Počas minimálne 30 rokov sa mi ani 1 fľaška doteraz nepokazila. Je to praktické pre malé deti, do cereálnych zmesí, do akejkoľvek kaše, atď. Ja si takéto ovocie vychutnávam na raňajky, nanajvýš si ešte pridám trochu čerstvého ovocia a oriešky…” hovorí Ľubka.

Zdroj: Škola Chudnutia

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *