Robíte očistu tela iba zvonka? A čo očista zvnútra ?

Je zaujímavé, že sa ženy  tak neuveriteľne starajú o svoje príbytky a muži väčšinou o svoje autá – pravidelne s nimi chodia na servisné prehliadky, dávajú najkvalitnejší olej do motora, dajú opraviť aj tú najmenšiu závadu, pravidelne tankujú čo najkvalitnejší benzín a pravidelne ich umývajú alebo čistia zvonka, aj znútra. Ale na čo najviac zabúdame, je naše telo a  naše vnútorné orgány.

Energia DREVO je rast a jarné obdobie.

Základom je zelená kvasená zelenina, ktoré sú bohaté na chlorofyl, enzýmy, vitamíny a minerály. Jedlá tejto skupiny pripravujeme najmä použitím pary, čo im dodáva ľahkosť a zachováva maximálny obsah vitamínov a minerálov v použitých surovinách. Táto tepelná úprava dovoľuje pri príprave jedál znížiť použitie oleja. Pre DREVO je charakteristická kyslastá a prirodzene fermentovaná chuť, ktorú v jednotlivých jedlách posilňuje sójové miso a kvalitne fermentovaná sójová omáčka Johsen Shoyu. Tepelná úprava naparovanie, zelené zeleniny a kyslá chuť výrazne harmonizujú a posilňujú pečeň, žlčník a tkanivá. Energiou  DREVA je rast a jeho ročným obdobím je jar.

Energiou OHEŇ je veľká aktivita-expanzia a letné obdobie.

Základ tvoria rastlinné bielkoviny – strukoviny, ale aj živočíšne bielkoviny – mäso. Jedlá tejto skupiny pripravujeme najmä použitím restovania, resp. grilovania, pri ktorom sa aktivuje a zosilňuje energia ohňa, čo blahodárne pôsobí na tok energií v ľudskom tele. Pre OHEŇ je charakteristická prirodzená jemne horká chuť. Spôsob úpravy, ako aj použitie morskej riasy nori, sezamového oleja, alebo sezamového masla tahini priaznivo pôsobia na srdce, tenké črevo, cievny systém a krv. Energiou  OHŇA je expanzia a jeho ročným obdobím je leto.

Energiou ZEM je stabilita a neskoré letné obdobie.

Základom  sú celozrnné cestoviny, obilniny a zelenina – koreňová a plodová, ktoré sú plné energie získanej v čase dozrievania práve zo zeme. Jedlá tejto skupiny pripravujeme najmä krátkym varením, ktoré v ľudskom tele stabilizuje energiu trávenia. Tento spôsob úpravy spolu s prirodzenou sladkastou chuťou použitých surovín harmonizujú telo, upokojujú dušu a majú blahodarný účinok na žalúdok, slinivku, slezinu a svaly. Energiou ZEME je stabilita a jej ročným obdobím je neskoré leto.

Energiou KOV je stiahnutie-kontrakcia a jesenné obdobie.

Základom sú obilniny, ryža a hľuzovitá, resp. buľvovitá koreňová zelenina. Vďaka vysokokvalitnej vláknine, ktorá dokáže prečistiť aj tie najhrubšie nánosy v tele patria medzi najharmonickejšie a najvitálnejšie potraviny. Jedlá tejto skupiny pripravujeme najmä dlhším varením. Tento spôsob úpravy, biela zelenina doplnená o ďalšie vhodné suroviny výrazne harmonizujú a posilňujú pľúca, hrubé črevo a pokožku. Pre  KOV je charakteristická prirodzená pikantná chuť. Energiou KOVU je kontrakcia a jeho ročným obdobím je jeseň.

Energiou VODA koncentrácia a zimné obdobie.

Ryby, dary mora a strukoviny sú typické pre vodu. Jedlá tejto skupiny pripravujeme najmä pečením. Tento spôsob úpravy a prirodzená, jemne slaná chuť majú najsilnejšie blahodarné účinky na obličky, močový mechúr a kosti. Ryby patria do skupiny najzdravších potravín sveta a to vďaka svojmu obsahu hodnotných bielkovín, omega 3-mastných kyselín, vitamínov, minerálov a stopových prvkov. Pre  VODU je charakteristická prirodzená jemne slaná chuť. Energiou VODY je koncentrácia a jej ročným obdobím je zima.

ZDROJ: Good Five : Zdravý životný štýl

Celý článok o očiste podľa piatich elementov http://www.planetafood.sk/product/sk/Ocista-podla-piatich-elementov

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *